10.03.2023

ECHILIBRUL ÎNTRE ALIMENTAȚIE ȘI SUPLIMENTE

A venit vremea să discutăm și despre echilibru. Echilibrul dintre alimentație și suplimentele nutritive. Până să găsim echilibrul dintre acești 2 factori esențiali pentru un stil de viață sănătos, vă invit să vedem ce ar însemna  pe scurt o alimentație echilibrată și ce sunt suplimentele nutritive.

O alimentație echilibrată se referă la consumul unei varietăți de alimente sănătoase, care furnizează corpului toți nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa corect. Mesele din timpul unei zile ar trebui să  includa consumul unei cantități adecvate de carbohidrați, proteine, grăsimi, fibre, vitamine și minerale, în funcție de vârstă, sex, nevoile individuale, dar și de obiectivele personale. Despre alimentație și ce înseamnă echilibru, putem discuta zile întregi, dar un lucru trebuie să rețineți: la finalul unei zile, trebuie să aveți o balanță optimă între cei 3 macro-nutrienți esențiali pentru o bună funcționare pe termen lung a metabolismului, dar și pentru a vă păstra starea de sănătate. Acestea fiind spuse, haideți să vedem ce sunt suplimentele nutritive și care este rolul lor. 

Suplimentele nutritive sunt create special pentru pentru a completa dieta și pentru a furniza nutrienții care lipsesc sau sunt insuficienți. Suplimentele nutritive se pot achiziționa fără prescripție medicală și se găsesc sub formă de pudre, lichide, pastile sau capsule.

Pudre proteice în diverse combinații:

Vitamine, minerale și antioxidanți: 

Acestea sunt esențiale, dar nu sunt produse de organism și pot fi asimilate în organism doar prin dietă și suplimente nutritive. 

Calitatea este unul dintre principalii factorii de care trebuie să țineți cont când vine vorba de suplimente. Sursa de proveniență a materiei prime cât și sistemul de prelucrare trebuie să fie de cea mai înaltă calitate pentru ca aceste substanțe să nu fie “goale“ și în loc să ajute corpul, să îi dăuneze.

Suplimentele nutritive nu sunt create pentru a înlocui o alimentație sănătoasă. Nici măcar pentru a înlocui mesele. Încă din definiție trebuie să înțelegem că suplimentele vin în completarea unei alimentații deficitare care pe termen lung poate afecta starea de sănătate. 

De aici am și pornit discuția pe acest subiect! Trebuie să existe o balanță corectă și un echilibru perfect între alimentație și suplimente pentru ca totul să funcționeze corect. 

Iată și câteva exemple:

 

Aveți nevoie de un aport mai mare de proteină, dar nu puteți mânca o cantitate atât de mare de carne? Atunci un shake proteic izolat poate fi o soluție foarte bună.

Vă chinuiți să luați în greutate de ani de zile, dar timpul nu vă permite să mâncați 5 - 6 mese pe zi să ajungeți la surplusul caloric de care aveți nevoie? Atunci puteți apela la un shake ce conține o combinație de proteină de calitate, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși ce pot oferi 500 - 800kcal dintr-un singur shake. Atenție! Acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să consumați restul de calorii!

Stați  80% din zi închiși într-un birou/ mașină? Aveți nevoie de vitamina D pentru a avea un sistem imunitar puternic și pentru a face față tuturor provocărilor din această perioadă.

Cam câte lămâi/kiwi/portocale sau pătrunjel puteți mânca zilnic pentru a vă asigura necesarul de vitamina C? 

Și exemplele pot continua. Suntem în secolul vitezei și e necesar să ne adaptăm acestui stil de viață. Atenție! Chiar dacă nu aveți nevoie de prescripție medicală pentru a achiziționa suplimente, aveți nevoie de îndrumarea unui profesionist. De asemenea, pentru siguranță, este recomandat să vă faceți un set complet de analize înainte să începeți să luați suplimente nutritive. 

În concluzie, cheia pentru a fi sănătos atât la exterior cât și în interior este echilibrul dintre o alimentație sănătoasă, mișcare, recuperare/somn și de ce nu SUPLIMENTE NUTRITIVE.

 

Alex Valah

Fitness Master Trainer – DY Nutrition

ECHILIBRUL ÎNTRE ALIMENTAȚIE ȘI SUPLIMENTE

Citeste si...

ECHILIBRUL ÎNTRE ALIMENTAȚIE ȘI SUPLIMENTE

ECHILIBRUL ÎNTRE ALIMENTAȚIE ȘI SUPLIMENTE

A venit vremea să discutăm și despre echilibru. Echilibrul dintre alimentație și suplimentele nutritive. Până să găsim echilibrul dintre acești 2 factori esențiali pentru un stil de viață sănătos, vă invit să vedem ce ar însemna  pe scurt o...

Ce trebuie sa stii despre Meniul Keto

Ce trebuie sa stii despre Meniul Keto

Scăzut în carbohidrați și proteină, însă cu un procent ridicat de grăsimi , Meniul Keto a fost dezvoltat în urma solicitărilor primite. Conține 3 mese pe zi compuse din 70 - 80% grăsimi sănătoase , 15 - 25% proteine și aproximativ 5%...

Concurs Carucior Posh Baby- Leclerc & Regulament

Concurs Carucior Posh Baby- Leclerc & Regulament

Super mămici și tătici din comunitatea LifeBox, împreună cu Posh Baby Brands v-am pregătit un concurs pe "4 roți" pentru cei mai mici "piloți"! Ce trebuie să faci: plasează o comandă pe lifebox.ro, orice meniu...