02.12.2020

Alimentele si memoria

"Sunt obosit?"  "Nu ma pot concentra?" "Uit adeseori ce vreau sa spun sau ce caut?"

Va suna cunoscut?

Memoria nu este un proces psihic singular. El vine la pachet cu atentia, gandirea, inteligenta, imaginatia si afectivitatea, deoarece creierul si sistemul nervos periferic sunt conectate printr-o retea de neuroni,ce implica actiunea neurotransmitatorilor, mesagerii biochimici ai organismului nostru, constituiti din proteine.

Deci proteinele sunt alimente esentiale pentru creier.

Pe de alta parte,exista studii care au subliniat faptul ca tipul si cantitatea de grasimi consumate in timpul sarcinii si in primii ani de viata, au un efect profund asupra felului in care gandim si simtim, destul de logic daca ne gandim ca doua treimi din creierul nostru sunt alcatuite din grasimi.

Vitaminele din grupul B imbunatatesc memoria, furnizeaza energie, cresc capacitatea de invatare si participa la formarea neurotransmitatorilor.

Asadar, folositi cerealele integrale, fasolea, mazarea, nautul, orice fel de legume proaspete si carnea de curcan ca surse pentru vitaminele B si C, dar si pentru proteine.

Mancati lapte si branzeturi proaspete pentru proteine, dar si pentru calciu si magneziu,substante tranchilizante, care diminueaza stresul si anxietatea, dand organismului o stare de bine si relaxare.

Includeti in meniu o portie de peste o data la doua zile pentru grasimile esentiale Omega 3, uleiuri presate la rece de in, canepa si dovleac, presarati nuci si seminte in lapte, iaurt, cereale, branza sau salate pentru a avea grasimi Omega 6.

Procedand astfel veti fi alerti, concentrati si eficienti, cu o capacitate mare de invatare si coordonare, beneficiind si de buna dispozitie in acelasi timp.

 

Dr.Anamaria Iulian

Alimentele si memoria

Citeste si...

ECHILIBRUL ÎNTRE ALIMENTAȚIE ȘI SUPLIMENTE

ECHILIBRUL ÎNTRE ALIMENTAȚIE ȘI SUPLIMENTE

A venit vremea să discutăm și despre echilibru. Echilibrul dintre alimentație și suplimentele nutritive. Până să găsim echilibrul dintre acești 2 factori esențiali pentru un stil de viață sănătos, vă invit să vedem ce ar însemna  pe scurt o...

Ce trebuie sa stii despre Meniul Keto

Ce trebuie sa stii despre Meniul Keto

Scăzut în carbohidrați și proteină, însă cu un procent ridicat de grăsimi , Meniul Keto a fost dezvoltat în urma solicitărilor primite. Conține 3 mese pe zi compuse din 70 - 80% grăsimi sănătoase , 15 - 25% proteine și aproximativ 5%...

Concurs Carucior Posh Baby- Leclerc & Regulament

Concurs Carucior Posh Baby- Leclerc & Regulament

Super mămici și tătici din comunitatea LifeBox, împreună cu Posh Baby Brands v-am pregătit un concurs pe "4 roți" pentru cei mai mici "piloți"! Ce trebuie să faci: plasează o comandă pe lifebox.ro, orice meniu...