02.12.2020

10 Reguli pentru a fi sanatosi

 

  1. Suntem sanatosi, daca tinem cont de doua lucruri : o alimentatie corecta nutritional si practicarea unei activitati fizice, zilnic daca este posibil. Exercitiul fizic intareste sistemul imunitar, reduce stresul si dispozitia depresiva, favorizeaza asimilarea vitaminelor, mineralelor si a proteinelor, dar si arderea grasimilor.

 

  1. Faceti din miscare aliatul dumneavoastra. Exercitiile fizice nu trebuie facute pentru a slabi, ci pentru a acumula un capital de sanatate. Acestea scad riscul cardiovascular, diminuand tensiunea, amelioreaza glicemia, combat oboseala, inlesnesc eliminarea toxinelor, ne autodisciplineaza si ne fac “fair-play".

 

  1. Mergeti pe jos! O solutie pentru orice varsta. Nu trebuie sa fiti mare atlet pentru a face asta, dar mergand zilnic pe jos 30 de  minute si in cele din urma o ora, s-ar putea sa deveniti unul. Sau ati putea sa va cumparati un caine. Daca nu va surade ideea, luati-va atunci un pedometru!

 

  1. Echilibrati-va alimentatia, diversificand-o atent. Mancati cate putin din tot. Putin, dar suficient pentru a obtine o usoara senzatie de satietate. Rafinati-va meniul, incluzand in el mese variate, apetisante, pregatite cu bucurie si …curiozitatea de a afla mai multe despre tot ceea ce e sanatos.

 

  1. Mancati cereale integrale, orez, fasole, mazare, linte, etc oferind organismului carburantul potrivit: glucoza. Crescand aportul de proteine, nu va imbunatatiti performantele atletice sau intelectuale, deoarece in timpul efortului muscular sustinut glucoza e cea care ofera energie, urmata apoi de acizii grasi.

 

  1. Asociati carbohidratii complecsi cu proteinele pentru a va echilibra glicemia si pentru a va combate nostalgia dupa zahar. Oferiti-va 3 mese zilnic, cu un mic dejun consistent, o cina bogata in proteine vegetale si animale si 2 gustari sub forma fructelor de sezon.

 

  1. Includeti pestele oceanic pe  lista alimentelor necesare” sportului”. Acizii grasi esentiali, Omega 3 si 6, sunt vitali pentru buna oxigenare a creierului si muschilor, pentru buna functionare a articulatiilor, in prevenirea tulburarilor de ritm cardiac si au rol antiinflamator dupa incetarea activitatii fizice.

 

  1. Stati departe de oboseala, evitand energizantele: cafeaua, ceaiul, ciocolata(zaharul). Lasati-va de fumat si reduceti cantitatea de alcool ingerata la maximum o unitate pe zi:o bere de 330ml, un pahar de vin de 120 ml sau un “shot” de votca. Beti, in schimb, 8 pahare de apa zilnic.

 

  1. Introduceti in alimentatia dumneavoastra suplimentele adecvate, daca faceti efort fizic sistematic. Invatati sa alegeti corect alimentele adecvate unui efort muscular intens. Luati vitamine de grup B, un complex antioxidant cu vitaminele.C, E si A, calciu, magneziu si potasiu, zinc, seleniu si fier, coenzima Q10 si ginseng.

 

  1. Folositi-va de puterea mintii, pentru a va transforma corpul si stilul de viata.Atitudinea potrivita care alatura sinergic echilibrul mental si cel emotional, precum si un mediu sanatos(familial, social, ecologic)completeaza ceea ce numim imaginea unei sanatati perfecte. Dimensiunea spirituala ne poate pune corpul si mintea in armonie, oferindu-ne energie, claritate mentala si echilibru emotional.

          Sa fiti frumosi si sanatosi!

          Dr.Anamaria Iulian

10 Reguli pentru a fi sanatosi

Citeste si...

Proteine vegetale - în ce alimente le găsești și de ce sunt importante pentru sănătate

Proteine vegetale - în ce alimente le găsești și de ce sunt importante pentru sănătate

Ce sunt proteinele vegetale și de ce sunt importante Spre deosebire de proteinele din carne, cele vegetale vin la pachet cu fibre și o mulțime de vitamine și minerale.   De ce să incluzi proteine vegetale în meniul tău?...

Alimente bogate în proteine - tabel și ghid pentru sportivi și nu numai

Alimente bogate în proteine - tabel și ghid pentru sportivi și nu numai

Proteinele sunt esențiale pentru sănătatea și funcționarea optimă a organismului tău. În acest ghid complet, vom explora importanța proteinelor, sursele bogate în acest nutrient vital și cum să le incluzi eficient în alimentația ta zilnică....

Fibre alimentare - de ce ai nevoie de fibre solubile și insolubile și cum te ajută

Fibre alimentare - de ce ai nevoie de fibre solubile și insolubile și cum te ajută

Fibrele alimentare sunt părți ale plantelor pe care corpul nostru nu le poate digera. Deși trec aproape neschimbate prin sistemul digestiv, ele joacă un rol esențial pentru sănătatea noastră. Ce sunt fibrele alimentare și importanța lor în...