02.12.2020

Branzeturile si imunitatea

Alimentatia zilnica poate influenta semnificativ capacitatea de aparare impotriva diverselor afectiuni acute sau cronice,stresul cotidian,procesul de imbatranire precum si starea de bine a organismului.

Cand vorbim de branzeturi si imunitate,vorbim de glutation...

 

Glutationul este un compus cu capacitate antioxidanta alcatuit din acid glutamic,glicina si cisteina,care distruge radicalii liberi de oxigen, singur sau impreuna cu o enzima,glutation peroxidaza.

Stim astazi ca organismul nostru poate beneficia de o modalitate inofensiva de crestere a nivelului de glutation din organismul nostru,pentru a lupta mai eficient cu stresul oxidativ.

 

Consumarea produselor lactate cu mult zer : branza proaspata,urda,casul si iaurtul pot furniza proteine bogate in cisteina,aminoacidul pe care organismul nostru nu-l poate obtine in cantitati suficiente.

Studiile de laborator au dovedit ca animalele hranite cu proteine bogate in cisteina sunt mai rezistente la carcinogeni(produsi care pot determina aparitia cancerului) zerul ducand la cresterea cantitatii de glutation din celulele normale si epuizandu-l pe cel din celulele canceroase,astfel incat acestea devin mai vulnerabile la chimioterapie sau iradiere.

 

In  prezent se fac cercetari pentru a vedea daca ingerarea zilnica a unei doze de cisteina din zer, ajuta la reducerea nivelului din sange al toxinelor preluate din mediul inconjurator.

Aceleasi produse lactate, cu mult zer,sunt bogate si in calciu,contin mai putine grasimi si sunt nesarate, deci prezinta si efecte benefice asupra sistemului cardio-vascular,cresc rezistenta la infectii si scad riscul de cancer de colon sau prostata.

 

Cand vorbim de branzeturi sau produse lactate acide e bine sa stim ca prin transformarea laptelui proaspat in produse lactate acide(iaurt,sana,lapte batut) sau in branzeturi(telemea,cas,cascaval) continutul de vitamine si minerale creste proportional cu concentratia in proteine,grasimi si  kcalorii.

Toate tipurile de branza contin vitamine hidrosolubile de grup B,dar si vitamine liposolubile cum ar fi vitamina A,care actioneaza sinergic impreuna cu vitamina B5 si determina refacerea epiteliala,stimuland activitatea celulara,”repararea” tesuturilor si a mucoaselor.

Un continut ridicat de vitamine B(B2 si B5) au si branzeturile cu mucegai albastru,dar si cele tip “camembert”,coloniile de bacterii lactice pe care le contin, au un efect benefic asupra tubului digestiv,similar produselor probiotice.

 

Branzeturile impreuna cu produsele  probiotice care contin fermenti vii, contribuie la combaterea bacteriilor patogene,la mentinerea echilibrului florei tubului digestiv si la stimularea sistemului imunitar de la nivelul mucoasei intestinale.

Consumand astfel, branzeturi si iaurturi probiotice - contin culturi vii de Lactobacillus acidophilus si Bifidobacterium bifidum – crestem eficienta sistemului imunitar si rezistenta la alergeni,ne protejam impotriva cancerelor de tract digestiv,scadem frecventa infectiilor respiratorii,digestive si urinare,dar diminuam si colesterolemia si inflamatia cronica ,in consecinta,incidenta bolilor cronice cu tropism intestinal.

 Branzeturile  si imunitatea

Citeste si...

LifeBox e ca o cutie plină cu surprize

LifeBox e ca o cutie plină cu surprize

Nunta reprezintă unul dintre cele mai importante și mai frumoase evenimente din viața noastră însă perioada dinainte de eveniment poate să devină foarte aglomerată iar nivelul stresului să crească. Puteți afla mai multe despre cum a ajutat-o...

LifeBox m-a ajutat să am un stil alimentar echilibrat şi să nu mai sar peste mese

LifeBox m-a ajutat să am un stil alimentar echilibrat şi să nu mai sar peste mese

Pasionat de voluntariat, fotografie şi călătorii, Valentin este, în viaţa de zi cu zi, Community Manager la compania Cloudflare, însă cel mai mult se mândreşte cu rolul de tată de adolescenți. Din cauza schimbărilor pe care le-a adus pandemia,...

Datorită LifeBox, trăiesc cu mai multă relaxare și am mai mult timp pentru mine

Datorită LifeBox, trăiesc cu mai multă relaxare și am mai mult timp pentru mine

Dorința Patriciei de a pune ordine în stilul alimentar s-a schimbat odată cu LifeBox, care a ajutat-o să mănânce la ore regulate și să își mențină greutatea dorită fără a apela la înfometare sau preparate fără gust.    Va invităm...